Daedalus

21 март 2012 г.

Не НА АСТА

Голямо НЕ на АСТА!
Твърдо Не на търговското споразумение "АСТА". АСТА е търговско споразумение за борба с фалшифицирането. То цели по-ефективното приложение на мерките за защита на правата на интелектуална собственост на международно ниво. Много страни се опасяват, че техните икономики понасят големи щети вследствие на фалшифицирането и пиратството. От друга страна обаче, опонентите на споразумението изтъкват, че то защитава интересите на големите компании за сметка на правата на гражданите. Но с влизането на това споразумение  ще бъдем контролирани нон стоп в интернет пространството. Друга основна цел на споразумението е ограничаване на информацията към нас. Тук могат да се споменат различни интереси: политически, икономически  и др. Чрез приемането на (ACTA), ще сме изцяло контролирани и следени, няма да имаме информация за нищо и  може да се стигне до спекулации в цените на различните стоки и услуги.
Какво покрива споразумението?
Всичко от фалшифицирани продукти до нарушени авторски права в Интернет.
Кой участва в АСТА?
АСТА е споразумение, договорено между ЕС и неговите страни-членки, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария. Веднъж след като споразумението влезе в сила, всяка една страна-членка на Световната търговска организация ще може да кандидатства, за да се присъедини към него.
Защо споразумението е толкова спорно?
Тези, които критикуват споразумението, изтъкват, че то защитава интересите на големите компании за сметка на правата на гражданите и разглеждат евентуалното му приложение в областта на Интернет като заплаха за неприкосновеността на личния живот на хората и за правата на човека. Освен това преговорите по споразумението се определят като непрозрачни, тъй като представители на граждански организации и на развиващите се страни не са били поканени да участват.
Кои страни са подписали споразумението?
В ЕС споразумението е вече подписано от всички страни-членки освен Кипър, Естония, Словакия, Германия и Нидерландия. Извън ЕС то е подписано от Австралия, Канада, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и САЩ.
Подписали  "АСТА"

Съдбата на АСТА е в ръцете на Европейския парламент, тъй като без неговото одобрение споразумението не може да влезе в сила в Европейския съюз. На 22 февруари 2012 г. Европейската комисия обяви, че ще поиска от Съда на Европейския съюз да се произнесе по АСТА. Парламентът обяви, че ще изчака решението на Съда, преди да прави заключения, но междувременно ще продължи с неговото разглеждане.