Daedalus

21 май 2012 г.

Видове монитори

Видове монитори

Според устройството и технологията на производство мониторите биват CRT (с електронно-лъчева тръба), LCD (с течни кристали), PDP(плазмени) и OLED (с органични диоди). 
LCD монитори (Liquid Crystal Display) – дисплей с течни кристали) представлява цифрова мониторна технология, която показва изображения на плоска повърхност като пропуска светлина през течни кристали и цветови филтри (направена е от различен брой монохромни пиксели, наредени пред съответния светлинен източник или отразител). Често се употребява при електронни уреди, захранвани на батерии, защото използва много малко количество електроенергия. 
  • Течнокристални дисплеи с пасивни матрици 
Първият тип течнокристални дисплеи с висока плътност на информацията, бяха изготвени с помощта на технологията с пасивни матрици. Пасивните матрици са получили името си от простата им конструкция, която позволява течнокристалните клетки да бъдат включвани и изключвани.
Отделните течнокристални клетки са заключени между два набора от електроди. Електродите в долния слой са под прав ъгъл на тези от горния. В резултат на това активирането на един ред и една колона от тези електроди ще доведе до протичането на ток през точно определена клетка. 
  • Течнокристални дисплеи с активни матрици 
Подобно на панелите с пасивни матрици, течнокристалните дисплеи с активни матрици използват тънко-слойни прозрачни електроди от индиев окис, формиращи редове и стълбове от вътрешната страна на горната и долната повърхности на дисплея. Разликата е в това, че токът се включва и изключва поотделно за всяка клетка с помощта на микроскопичен транзистор. Транзисторите са реализирани непосредствено върху подложката на панела с мощта на тънки слоеве. 
Основните показатели на LCD мониторите, определящи техните характеристики , са следните: 
Размер на екрана – определя се по диагонал и се измерва в инчове. При LCD мониторите, за разлика от мониторите, използващи електронно-лъчева тръба (CRT), липсва черна рамка, която да намалява работната площ на екрана. Така номиналният размер на екрана точно съответства на физическия : например 15.1 инча или 17 инча. За сравнение размерът на видимата област на един типичен 17" CRT монитор е равен на размера на видимата област на екрана на 15" LCD монитор. 
Яркост – технологията на производство на LCD мониторите позволява да бъдат създавани дисплеи с яркост, която значително превъзхожда яркостта на мониторите с електронно-лъчева тръба. Обикновено нормалната яркост на LCD мониторите не надвишава 300 кандели на квадратен метър , което съответства на яркостта на обикновен телевизор. 
Контраст - под контраст на LCD монитора се разбира възможността на LCD монитора да изобразява степени на сивото. Обикновено за много добър контраст се считат показатели от 300:1 нагоре. 
Скорост на реакция на пикселите - това е скоростта на промяна на цвета на пикселите. Измерва се в милисекунди. Стойност от 25 ms или по-малко се счита за достатъчно добра за работа с офис приложения. За мултимедия се препоръчва скорост на реакция 16 ms или по-малко. 
Ъгъл на видимост - ако наблюдавате един LCD монитор под остър ъгъл, то при определено положение изображението на екрана ще стане невидимо. Колкото по-голям е зрителният ъгъл, толкова по-големи са ъглите, при които изображението остава видимо.За потребителя е по-важен е ъгълът на видимост по хоризонтала. 
  • Сравнителна характеристика:
Недостатъци на CRT мониторите са големият им размер, високата консумация на електричество и чупливостта. Когато възникне необходимостта човек да носи персоналния си компютър в колата, в самолета, в чантата или дори в джоба си, тези недостатъци на CRT-мониторите са основния проблем. Това доведе до създаване на плоските екрани, които могат да се вграждат в малоразмерните преносими компютри: Laptop, Notebook, Palmtop. В последните години тези екрани се използват и в настолните компютри. На днешния етап на развитие на технологиите, три типа плоски екрани се произвеждат в промишлени мащаби: 
  • монитори с течни кристали – LCD;
  • плазмени монитори - PDP; 
  • монитори на основата на органични или полимерни светодиоди – OLED.